Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου22/09/2014

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. στο Μιλάνο, 16-17 Σεπτέμβρη 2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε.,
 Μιλάνο 16-17 Σεπτεμβρίου 2014


     Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 16 – 17 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβούλιου της Ε.Ε., τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
     Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. εξέτασαν σειρά σοβαρών θεμάτων, που σχετίζονται με την εφαρμογή κοινών δράσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών, με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατηγικές ανάπτυξης του Διευρωπαϊκού Δικτύου και την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στα αστικά κέντρα.
Αναλυτικότερα:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Υπουργοί Μεταφορών των Κρατών – Μελών αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της μελλοντικής πολιτικής μεταφορών και της ανάπτυξης του Διευρωπαϊκού Δικτύου. Οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν σε θέματα χρηματοδότησης, παρακολούθησης έργων, βελτίωσης υποδομών και ανταγωνισμού.
 
    Επί πλέον, οι Υπουργοί Μεταφορών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις βιώσιμες πόλεις και την βιώσιμη κινητικότητα, τα οποία είναι δύο θέματα με ιδιαίτερη σημασία για αποδοτικές μεταφορές καθώς και για την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.
    Ο Υφυπουργός κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι: “Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να θέσω στους ομολόγους μου δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες για την χώρα μας και να διερευνήσω την εξασφάλιση χρηματοδότησης των προγραμματισμένων  έργων στα πλαίσια των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών”.
 
     Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε: ´´Προτεραιότητα μας είναι η διεκδίκηση της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και η ανάδειξή της σε κύρια Ευρωπαϊκή πύλη μεταφορών, το οποίο  απαιτεί την διασύνδεσή της  με τα διευρωπαϊκά δίκτυα τόσο προς τον Βορρά όσο και προς τη Δύση αναδεικνύοντας την Εγνατία σε βασικό πυλώνα μεταφορών και κεντρικό δίκτυο.  ´Επίσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στο διάδρομο Βαλτικής – Αδριατικής μέσω των θαλάσσιων αξόνων με συνδέσεις των λιμένων Πάτρας και Ηγουμενίτσας με τους λιμένες της Ιταλίας”.
Ο Υφυπουργός συνέχισε λέγοντας: ´´Ακόμη προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση βιώσιμων, οικολογικών και ασφαλών αστικών μεταφορών με τη χρήση των έξυπνων συστημάτων μεταφορών (ITS) και των εναλλακτικών καυσίμων, που θα εξασφαλίσουν στους πολίτες ποιότητα και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους”.   
      Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου με τον συντονιστή  του διαδρόμου Orient/East-Med, κο Mathieu Grosch, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι σχεδιασμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου,  ο συντονισμός στα πλαίσια του άξονα, ορίστηκε δε νέα συνάντηση τον Οκτώβριο στην Αθήνα, με σκοπό την εξέταση ώριμων και ανταγωνιστικών  προτάσεων για χρηματοδότηση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας