07/06/2018 Διοργάνωση Ημερίδας στις 22 Ιουνίου 2018 «Πολυτροπικός Διάδρομος Μεταφορών ADRIETA – Η θάλασσα των συνεργειών, η γη της πολυτροπικότητας»
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου12/09/2017

Συνέντευξη Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο «Πρακτορείο fm” και στην εκπομπή "Την Ίδια Ώρα" με τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη


•    ΟΑΣΘ:
Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε κύριε Σπίρτζη από το θέμα του ΟΑΣΘ και  αύριο έχετε μία συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο τον νέο πρόεδρο του ΟΑΣΘ τον κύριο Στέλιο Παππά αλλά και τον κύριο Μυλόπουλο,  τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, πώς πάνε αυτά τα δύο έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη; δηλαδή το μεν μέτρο είναι η ολοκλήρωσή του και η δε εξυγίανση του ΟΑΣΘ όπως τη λέμε εμείς εδώ.
Χ. Σπίρτζης: Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε στην πόλη, για να ξέρουν και οι πολίτες, ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο στόχος που έχουμε για το άμεσο μέλλον,  τι θα γίνει δηλαδή στη Θεσσαλονίκη σε ενάμιση χρόνο από τώρα όταν θα αρχίσει  να λειτουργεί το μετρό, η βασική γραμμή και η επέκταση στη συνέχεια για Καλαμαριά. Ποια είναι η πορεία εξέλιξης του έργου για τις επεκτάσεις για τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης και ποια θα είναι η συνεργασία των δύο μέσων αστικής μεταφοράς δηλαδή του μετρό και των λεωφορείων της πόλης, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής , μία άλλη καθημερινότητα και για τους πολίτες και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και για τους επισκέπτες.
Από ό,τι βλέπετε το έργο του μετρό πηγαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και το έργο επέκτασης για την Καλαμαριά. Θεωρούμε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα μεγάλα κομμάτια της πόλης που είναι δεσμευμένα για δεκαετίες θα απελευθερωθούν θα ξαναβρεί η πόλη τους ρυθμούς της, θα φύγει η ασχήμια από τις λαμαρίνες που υπήρχαν και υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία, ενώ την ίδια στιγμή δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό, τους πολίτες, μέσω των λεωφορείων γιατί ήταν ο ΟΑΣΘ ένας οργανισμός πλήρως απαξιωμένος.  Όταν  ανέλαβε η νέα διοίκηση κυκλοφορούσαν μόλις 240 λεωφορεία ενώ για να συμπληρωθεί, να έχουμε ένα ικανό συγκοινωνιακό προϊόν θα έπρεπε να είναι πάνω από 500 λεωφορεία. Σε ένα μήνα που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση τα λεωφορεία είναι πάνω από 390 και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε τα νούμερα που πρέπει να έχουμε για να μην έχουμε και τις καθυστερήσεις και τις λιγότερες λεωφορειακές γραμμές από αυτές που έχουμε σήμερα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ακούγοντας τον πρωθυπουργό τον Αλέξη τον Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε μίλησε για τον ΟΑΣΘ αντικρούοντας τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπάρχει ένας ανορθόδοξο τρόπος, δεν γίνεται να κρατικοποιηθεί, να ενταχθεί στο υπερταμείο, μίλησε ο κύριος Τσίπρας ο πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται για εκποίηση αλλά για εξορθολογισμό της λειτουργίας και μιλώντας
Χ. Σπίρτζης: Είπε για όσους, ο πρωθυπουργός, είπε ότι για όσους φορείς ενταχθούν στο υπερταμείο, δεν μίλησε ότι θα ενταχθεί ο νέος ΟΑΣΘ στο υπερταμείο, ο νέος ΟΑΣΘ … (επικαλύπτεται))
Δημοσιογράφος: Του τέθηκε τέτοια ερώτηση.
Χ. Σπίρτζης: Ναι του τέθηκε τέτοια ερώτηση, και η ερώτηση που του τέθηκε είναι ότι αν μπουν μελλοντικά στο υπερταμείο οι νέοι φορείς…
Δημοσιογράφος: Ναι θα πάει για εξορθολογισμό της λειτουργίας και όχι για εκποίηση.
Χ. Σπίρτζης: …Ότι θα πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό ξέρετε είναι ένα άλλο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας που έχει να κάνει με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και με τους φορείς που εντάσσονται στην ΕΔΗΣ. Το έχουμε πει χίλιες φορές το λέει ο νόμος που ψηφίστηκε για το υπερταμείο, όσοι φορείς πηγαίνουν εκεί δεν είναι για ιδιωτικοποίηση.
Δημοσιογράφος: Ναι όχι για εκποίηση.
Χ. Σπίρτζης: Ναι είναι προφανές
Δημοσιογράφος: Και μίλησε και για σκελετούς Κύριε Υπουργέ;
Χ. Σπίρτζης: Ναι βέβαια μίλησε για σκελετούς. Οι οποίοι θα αποκαλύπτονται και θα ενημερώνεται ο Έλληνας πολίτης που πλήρωνε για όλα αυτά τα χρόνια δισεκατομμύρια σε έναν οργανισμό που ήταν τρύπιος από παντού, για το τι γινόταν.
Δημοσιογράφος: Πότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία σαφή εικόνα κ Σπίρτζη; Για το τι πραγματικά γινόταν στον ΟΑΣΘ, και αν από την έρευνα που κάνετε προκύψουν τυχόν ποινικές ευθύνες για πρόσωπα ή ξέρω εγώ που διαχειρίζονταν τον ΟΑΣΘ αν θα προχωρήσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη.
Χ. Σπίρτζης: Και βέβαια. Και βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει, δεν μπαίνει σε συζήτηση, αν προκύψουν ποινικές ευθύνες θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Το πρόβλημα ξέρετε είναι ότι εδώ έχουμε έναν οργανισμό που λειτουργεί 60 χρόνια.  60 χρόνια βελτίωναν προς όφελος και προς ικανοποίηση συγκεκριμένων κομμάτων και συγκεκριμένων στελεχών του πολιτικού συστήματος κυρίως της Θεσσαλονίκης και πολιτικών χώρων όπως κ των μετόχων του ΟΑΣΘ, βήμα-βήμα άλλαζαν τη σύμβαση, τους νόμους, χωρίς να υπάρχει κανένας εξορθολογισμός με τα γνωστά αποτελέσματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία διαδικασία τεράστιων πολιτικών ευθυνών από όσους διατήρησαν και θέριεψαν το καθεστώς του ΟΑΣΘ.
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε και για σκανδαλώδεις συμβάσεις. Κάνατε λόγο εσείς…
Χ. Σπίρτζης: Ναι κάνουμε λόγο για σκανδαλώδεις συμβάσεις διότι και τα νούμερα των εξόδων του οργανισμού είναι έξω από κάθε λογική. Οι  διαδικασίες που έπρεπε να τηρούνται, όπως το να  γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες δεν τηρούνταν, δεν υπήρχαν δηλαδή διαγωνισμοί επί της ουσίας σε όλες τις προμήθειες του οργανισμού, υπήρχαν σε ελάχιστες για να είμαι ακριβής και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το απαντήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία. Πώς επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια ένας οργανισμός με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο επιδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, να μην κάνει καν στοιχειώδεις  διαγωνισμούς για τις προμήθειές του. Να μην γίνονται έλεγχοι για τον τρόπο, το κόστος που λειτουργεί αυτός οργανισμός. Και επιτέλους πρέπει να απαντήσουμε, το λέω για πολλοστή φορά, επειδή είναι και λάτρης, δήθεν, του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημόσιου ή  όχι του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, είναι αυτού του ιδιωτικού τομέα του ΟΑΣΘ, να μας πούνε γιατί έκαναν επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ χωρίς ο τότε Υπουργός ο κ Χατζηδάκης να τη στείλει στο ελεγκτικό συνέδριο, γιατί δεν πήραν την περιουσία του ΟΑΣΘ όπως προέβλεπε η σύμβαση του 2001, το 2010; Και αυτό ξεχάστηκε. Ε!, όλα αυτά είναι ερωτήματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά.

•    FRAPORT- ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Δημοσιογράφος: Κύριε Σπίρτζη να περάσουμε και στο θέμα του αεροδρομίου Μακεδονία. Διαβάζω εδώ σε ένα δημοσίευμα: Κόντρα της FRAPORT με το υπουργείο για τα έργα στο αεροδρόμιο. Λέει ότι η Γερμανική εταιρεία αντιδρά στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν έργα για να μην μειωθεί η κίνηση.
Χ. Σπίρτζης: Ακούστε. Η Γερμανική εταιρεία πρέπει να καταλάβει ότι είναι μία εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων δεν είναι μία εταιρεία που θα πει στη Χώρα τι έργα θα κάνει και ποια έργα δεν θα κάνει.
 Η κοινοπραξία που ανέλαβε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα τα αεροδρόμια από ότι τα λειτουργούσε η ΥΠΑ, δεν έχει προχωρήσει τις επενδύσεις που όφειλε να έχει προχωρήσει, έχουμε προβλήματα ακόμα και με την καθαριότητα στις τουαλέτες που είναι σε πολλά αεροδρόμια χειρότερη από αυτά που βλέπαμε και υπήρχαν στο παρελθόν. Άρα θα ήτανε καλό να αφήσει τις διάφορες, δεν θα ήθελα να τις χαρακτηρίσω, έστω παρατηρήσεις για το πώς και ποια έργα θα γίνουν. Τα έργα αυτά είναι στη σύμβαση και είναι υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου είναι συγχρηματοδοτούμενα έργα και έχουν εγκριθεί και οι μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους φορείς που τα επιβλέπουν, από κει και πέρα αν έχουν οποιοδήποτε άλλο αίτημα υπάρχει διαδικασία μες στη σύμβασή τους για επίλυση διαφορών. Πριν λίγους μήνες η FRAPORT ήταν εκείνη που είπε: παρακαλούμε να μην συνεχιστούν τα έργα και να πάμε λίγο πίσω, για να μπορέσει να λειτουργήσει τους τουριστικούς μήνες το αεροδρόμιο. Τι άλλαξε; Γιατί δεν είπε πριν λίγους μήνες να ακυρωθεί και να μην συνεχιστεί το έργο; Όταν έδωσε την προσφορά της ή όταν ήταν να γίνει η σύμβαση για την παραχώρηση των αεροδρομίων, δεν έκανε καμία παρατήρηση για το έργο, όταν είχε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της, στα χέρια της, όταν είχε πρόσβαση στα αεροδρόμια, όταν έκανε όποια μέτρηση ήθελε, όταν μπορούσε να πάρει όποιες μελέτες ήθελε; Τί, τώρα το θυμήθηκε η FRAPORT; Λοιπόν είναι ένα άκαιρο αίτημα κατά τη γνώμη μου, δεν ξέρω τί εξυπηρετεί, αξίζει όμως τον κόπο να δούμε, ποιοι επηρεάζονται, να το πω ευγενικά,  από την κάθε φορά λειτουργία και φιλολογία της FRAPORT και βγαίνουν ως νομικοί και εμπορικοί αντιπρόσωποί της. Έτσι αξίζει τον κόπο να το δούμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
Χ. Σπίρτζης: Και φαντάζομαι να το σταματήσουνε γιατί μετά θα αρχίσουμε να λέμε και τα ονόματα ποιοι σε κάθε φάση για κάθε αίτημα που έχει μία εταιρεία που έχει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο βγαίνουν και διαφημίζουν και τεκμηριώνουν τα αιτήματα συγκεκριμένων εταιρειών.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ από το περιβάλλον των μεταφορών να σας περάσω λίγο στο περιβάλλον των επενδύσεων με την τελευταία εξέλιξη, που αφορά την μεγάλη εταιρεία την ELDORADO και την ανακοίνωσή της ότι πρόκειται να αναστείλει, αναστέλλει τις δραστηριότητές της.
Χ. Σπίρτζης: Αυτό καταλάβατε εσείς; Γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της.
Δημοσιογράφος: Ε! Τουλάχιστον σε αυτή τη λογική κινείται, έτσι όπως ανακοινώθηκε από την ίδια.
Χ. Σπίρτζης: Αυτό θέλει να παρουσιάσει τη δεύτερη μέρα της ομιλίας, της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Δημοσιογράφος: Θα μας το αναλύσετε λίγο αυτό που λέτε τώρα;
Χ. Σπίρτζης: Ναι, αλλά επειδή είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της αλλά δεν τις αναστέλλει. Και είναι πολύ λογικό να μην τις αναστέλλει γιατί η σημερινή δραστηριότητα της εταιρείας είναι πολύ κερδοφόρα δραστηριότητα.
 Το θέμα είναι ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η αδειοδότηση των δραστηριοτήτων της δεν θα γίνουν μόνο για αυτή την εταιρεία, δεν θα αλλάξουμε την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την περιβαλλοντική νομοθεσία επειδή το θέλει μία εταιρεία. Θα ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εθνική νομοθεσία και θα προχωρήσει ή δεν θα επιτραπεί μία δραστηριότητα που δεν είναι σύμφωνη με αυτήν τη νομοθεσία. Από κει και πέρα εγώ δεν πιστεύω ότι οι σημερινές δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας θα ανασταλούν, όπως δεν έχουν ανασταλεί πολλές άλλες φορές στο παρελθόν.
Δημοσιογράφος: Η τρίτη φορά  αν δεν κάνω λάθος είναι Κύριε Υπουργέ αυτή.
Χ. Σπίρτζης: Ναι είναι η τρίτη φορά επίσημα και η πολλοστή ανεπίσημα.
Δημοσιογράφος: Τί εννοείται ανεπίσημα κύριε Σπίρτζη;
Χ. Σπίρτζης: Εννοώ ότι στο παρασκήνιο, όπως θυμάμαι από τη δραστηριότητά μου ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, συνεχώς αυτό που έβαζε στο τραπέζι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι οι θέσεις εργασίας, ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της, ότι, ότι, ότι. Θα είναι πραγματικά ωραίο έτσι να δούμε πόσες φορές και σε ποιες διαπραγματεύσεις η εταιρεία αντί να βελτιώσει, ή να κάτσει σε ένα τραπέζι διαλόγου για να βρούμε για να βρει λύσεις με την τοπική κοινωνία στο παρελθόν, χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή κινείται εκβιαστικά θα λέγατε;
Χ. Σπίρτζης: Θα έλεγα ότι δεν ταιριάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα, τέτοιου είδους συμπεριφορά που καμία εταιρεία που θέλει να λέει κιόλας ότι είναι μία παραγωγική σύγχρονη εταιρεία, λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία, ότι σέβεται τους περιβαλλοντολογικούς νόμους και όλα τα υπόλοιπα. Δεν νομίζω ότι μία εταιρεία που όλα αυτά που επικαλείται η συγκεκριμένη εταιρεία για χρόνια θα είχε τέτοια προβλήματα στη λειτουργία στην αδειοδότησή της.
Από κει και πέρα όμως πιστεύω ότι όσοι εργολαβικά έχουν αναλάβει να προχωρήσουν τα αιτήματα της συγκεκριμένης εταιρείας από τον πολιτικό κόσμο, ε θα μπορέσουν να μας δώσουν καλύτερες εξηγήσεις γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία, αφήστε την τελευταία κυβέρνηση, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί τα ελεγκτικά όργανα, οι υπηρεσίες δεν ενέκριναν τους συγκεκριμένους φακέλους και τους περιβαλλοντικούς όρους που επικαλείται η εταιρεία, γιατί δεν έχουνε ολοκληρωθεί όλα αυτά που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια από τους ίδιους τους σημερινούς υπερασπιστές της ELDORADO ή όπως λέγεται.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα το θέμα θα πάει στη διαιτησία όπου η απόφαση της οποίας είναι δεσμευτική.
Χ. Σπίρτζης: Αυτό προβλέπεται. Στις συμβάσεις προβλέπεται και ο τρόπος επίλυσης των διαφορών και για τη FRAPORT που μιλούσαμε πριν και για την ELDORADO και για όλες. Και υπάρχουνε πάντα τα ειδικά δικαστήρια, το συμβούλιο της επικράτειας, από ότι έχετε παρακολουθήσει η ελληνική δικαιοσύνη λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα δεν επηρεάζεται τουλάχιστον από τη σημερινή κυβέρνηση άρα μπορεί όποιος πιστεύει ότι αδικείται να προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη. Είναι πολύ απλό. Και στις διαδικασίες που προβλέπουν οι συμβάσεις. Αλλά επειδή γίνεται λόγος τελείως τυχαία τη δεύτερη μέρα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μιλούμε για επενδύσεις καλό θα ήταν να σκεφτούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ποιος έδιωξε τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και τις δραστηριότητές τους. Τι έκαναν όταν έκλεινε η μία βιομηχανία μετά την άλλη. Εγώ μπορώ να σας αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα: Τι έγινε όταν κάποιοι έκλειναν τη ζάχαρη. Όταν μεταφερόντουσαν   οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι βιομηχανίες της 3Ε σε άλλα σημεία του πλανήτη. Τι έγινε όταν έκλειναν τα συνεταιριστικά εργοστάσια στην Βόρειο Ελλάδα. Τι έγινε όταν έκλεισε η βιομηχανία ξύλου ΣΕΛΜΑΝ που ήταν μία μεγάλη παραγωγική μονάδα, όταν έκλεισαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, όταν κάποιοι έκλεισαν την αμυντική βιομηχανία και τις παραγωγικές της μονάδες, όταν η Κλωστοϋφαντουργία μετακινήθηκε όλη σε όμορες χώρες μας, όταν τσακιζόταν η βιομηχανία και βιοτεχνία υποδημάτων και ένδυσης, όταν το αλουμίνιο παραδόθηκε, χωρίς αδειοδοτήσεις, με όλα τα προβλήματα που υπάρχει, όταν έκλειναν τα ελληνικά ναυπηγεία και η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Μεσόγειο δεν λειτουργεί για χρόνια, όταν οι στεριανές εγκαταστάσεις των ναυπηγείων ήταν σε μία παραγωγική διαδικασία τροχαίου υλικού και στήριζαν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν επίσης. Πού ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; μήπως ήταν κυβέρνηση και συνέβαλαν όσο μπορούσαν περισσότερο στο να κλείσουν όλες αυτές οι βιομηχανίες, επειδή μιλάνε για επενδύσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση, και μιλάνε αυτοί που αποβιομηχάνισαν πλήρως τη χώρα, που έστειλαν τους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, που έστειλαν τις ελληνικές εταιρείες και τον ελληνικό παραγωγικό ιστό επίσης στο εξωτερικό ή τον έκλεισαν οριστικά και έχουνε τα μούτρα και μιλάνε. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να διασώσουμε τα ναυάγια της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σχέση με την παραγωγή της χώρας και τον παραγωγικό της ιστό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.
Χ. Σπίρτζης: Και εγώ ευχαριστώ
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης Άδειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας