08/03/2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ | 08/01/2019 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
 Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου07/12/2018

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο Κανάλι της Βουλής και τη δημοσιογράφο κ. Αλεξία Κουλούρη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Τις ρυθμίσεις του τρόπου δόμησης των πυρόπληκτων περιοχών, των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας -  Πικερμίου θα αναδείξουμε απόψε, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών, προκειμένου να καταρτιστεί ειδικό χωρικό σχέδιο στο Μάτι, ποιοι μπορούν να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών και πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις.
Θα δούμε ακόμη τις αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας με φόντο τα μεγάλα έργα υποδομής, την ασφάλεια των οδικών δικτύων αλλά και τη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ θα σχολιάσουμε και την τρέχουσα επικαιρότητα.
Κοντά μου στο στούντιο βρίσκεται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ, καλώς ήρθατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλησπέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα, γιατί οφείλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι κλείνουν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια δύσκολη μέρα, γιατί ενώ θα έπρεπε να είναι ημέρα μνήμης και να συνοδεύεται από ειρηνικές πορείες, είναι μια μέρα η οποία αμαυρώνεται από επεισόδια, κάθε χρόνο, παρά τις εκκλήσεις της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μια μέρα μνήμης, μια δυσάρεστη μέρα μνήμης με την απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Είναι μια μέρα μνήμης που πρέπει να μας προβληματίζει και να δίνει τα μηνύματα, που πρέπει να δώσει, προς όλες τις κατευθύνσεις.  Θεωρώ, ότι τα επεισόδια που γίνονται αυτή την ημέρα και άλλες μέρες μνήμης πρέπει να μας προβληματίσουν και σε άλλες κατευθύνσεις. Ποια είναι δηλαδή τα οράματα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας, πως πάλεψε η ελληνική κοινωνία μια σειρά από θέματα και ποια είναι η νέα στοχοθεσία και το νέο όραμα, ποια είναι τα ζητούμενα από τη νέα γενιά και το όραμα που έχει διαμορφωθεί για τη νέα γενιά από τη νέα γενιά και όχι από άλλους.
Θεωρώ, ότι το έλλειμμα ενός οραματικού πλαισίου, που πρέπει να έχουμε στην κοινωνία μας, δίνει τροφή και σε τέτοια γεγονότα, αλλά και σε άλλες εκφράσεις σε όλη την Ευρώπη, όπως είναι δυστυχώς η άνοδος των ακροδεξιών λομμάτων σε όλη την Ευρώπη, που δημιουργούν το πλαίσιο για να γίνονται και αυτά που ζούμε σε κάθε αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση αλλά και μια στρεβλή πορεία γενικότερα της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε στα θέματα της ατζέντας σας, του Υπουργού σας του χαρτοφυλακίου σας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Θα ήθελα να δούμε ένα βίντεο,  που έχω ετοιμάσει, αναφορικά με τη δόμηση στις πυρόπληκτες περιοχές και θα έρθουμε στο στούντιο κυρίες και κύριοι για να δώσουμε τις διευκρινίσεις (μεσολαβεί η προβολή του βίντεο).  Να δούμε πως θα υλοποιηθούν κ. Υπουργέ αυτές οι ρυθμίσεις. Είστε σε συνεχή επαφή με τα μέλη των συντονιστικών, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα θέματα στο Μάτι και από την ιδιότητά σας, πέρα δηλαδή από την θέση σας την πολιτική, άρχισαν να κατατίθενται οι φάκελοι των πληγέντων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουν αρχίσει να κατατίθενται και από την ερχόμενη εβδομάδα πιστεύω, ότι θα κατατίθενται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Εκκρεμεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τις επισκευές των κτηρίων, γιατί θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα περιλαμβάνει αυτή η Υπουργική Απόφαση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα περιλαμβάνει τον τρόπο έκδοσης των αδειών επισκευής, ανακατασκευής, σε ποιες υπηρεσίες και με βάση ποιες διαδικασίες θα εκδίδονται αυτές οι άδειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει και έγκριση από το Δασαρχείο, να υποθέσω;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, θα υπάρχει έγκριση από το Δασαρχείο. Ήδη με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί, έχει διευκρινιστεί …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει εξαιρεθεί η περιοχή όμως του Ματιού, έτσι δεν είναι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Του Ματιού, βεβαίως, το 97-98%. Υπάρχουν κάποια τμήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά και έχουν προβλεφθεί διαδικασίες, ώστε να μπορεί είτε η υπηρεσία Δόμησης, η Πολεοδομία δηλαδή, είτε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών που θα εγκρίνουν τις άδειες επισκευής να απευθύνονται στο Δασαρχείο, ώστε να ζητούν μαζικά τις βεβαιώσεις από το Δασαρχείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν οι πολίτες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες ένας – ένας και άλλες αθέμιτες καταστάσεις να θεραπευτούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα, πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσει η διαδικασία της αποκατάστασης; Δηλαδή θα είναι έτοιμη η άδεια για να κάνουν είτε επισκευή, είτε δόμηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γεγονός.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ας θεωρήσουμε ότι κάποιος πολίτης ήθελε να χτίσει, χωρίς τέτοια προβλήματα, ένα νέο σπίτι. Θα ήθελε κάποιους μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια ή η άδεια επισκευής και στη συνέχεια κάποιο συνεργείο να προχωρήσει στην κατασκευή, στην επισκευή αυτών των κτηρίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι όμως είναι οι μόνιμες κατοικίες τους, κάποιοι άλλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι θα μπορούσαν να κάνουν υπομονή εφόσον είναι εξοχική κατοικία, αλλά όταν υπάρχει μόνιμη κατοικία που δώσατε και προτεραιότητα από ό,τι πληροφορούμαι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ζήτησαν οι κάτοικοι στο διάλογο που είχαμε την τελευταία φορά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού.  Θα σας πω ποιες είναι οι προθέσεις μας. Συνήθως το Υπουργείο και το κράτος, η πολιτεία, έδινε μια αποζημίωση και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα τα αναλάμβαναν οι πολίτες. Σε αυτή τη φυσική καταστροφή, που αφορά και τις περιοχές στην Ανατολική Αττική και το Μάτι και στη Δυτική Αττική, θέλουμε να πάμε σε μια άλλη λογική, σε μια άλλη διαδικασία. Να αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο για τους πολίτες που επιθυμούν την έκδοση των αδειών, τις μελέτες και την επισκευή των κτηρίων αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κ. Υπουργέ θέλει πόσους μήνες; Περίπου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα εξαρτηθεί από πάρα πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς από το ποιοι πολίτες θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και δεν θέλουν μόνοι τους, με τους δικούς τους μηχανικούς ή τους δικούς τους εργολήπτες να προχωρήσουν στην επισκευή, στην ανακατασκευή των κτηρίων. Αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε με τις υπηρεσίες του  Υπουργείου Υποδομών είναι στην αρχή, με το που εκδοθεί δηλαδή η Υπουργική Απόφαση που σας είπα ότι εκκρεμεί, να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα στην έκδοση αδειών των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα με ζημιές, ώστε τουλάχιστον τα κτήρια που έχουν μικρές ζημιές να επισκευαστούν και να αλλάξει και η εικόνα της περιοχής. Γιατί είναι αποτυπωμένα όλα από τους συναδέλφους του Υπουργείου και από όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.
Και το δεύτερο είναι, να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες που τα κτήριά τους, οι κατοικίες τους, ήταν πρώτη κατοικία για να θεραπεύσουμε κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν. Αυτή είναι η πρόθεση και είναι η πρόθεση πάρα πολλών μηχανικών που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, ιδιώτες μηχανικοί εθελοντικά, προκειμένου να εισφέρουν στο να γίνουν αδαπάνως για τους πολίτες αυτές οι μελέτες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα αποζημιωθούν και για τα σπίτια τους ανά τετραγωνικό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις εκδοθεί η άδεια δηλαδή θα λάβουν και την αποζημίωση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προβλέπεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών να δίνεται σε δυο ή σε τρεις φάσεις η αποζημίωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω ότι είστε προσεκτικός, γιατί ξέρετε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά χρονικά δεν μπορείτε να μου το τοποθετήσετε κάπου;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μπορείς να το προσδιορίσεις,  γιατί ένας μηχανικός ή μια ομάδα μηχανικών που θα κάνουν τη μελέτη, μπορούν να κάνουν δυο τρεις μήνες, μπορεί κάποιοι άλλοι να κάνουν περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση το βλέπω προς την άνοιξη, από αυτά που καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ, ότι τα κτήρια που είναι πράσινα με ζημιές, δηλαδή είναι κατοικήσιμα αλλά έχουν μικρές ζημιές, θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα είναι οι κατεδαφίσεις βεβαίως που θα ξεκινήσουν το Γενάρη, έτσι δεν είναι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν ξεκινήσει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως έχουν ξεκινήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι τον Ιανουάριο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι κατεδαφίσεις, είναι άλλη μία διαφορετική προσέγγιση που είχαμε, όπως και στη συλλογή του αμιάντου. Κανονικά αυτά που ίσχυαν από το νόμο ήταν ότι ο πολίτης είναι υπεύθυνος και για την κατεδάφιση του επικίνδυνου κτηρίου και για τη συλλογή του αμιάντου εφόσον υπάρχει. Τώρα έχουμε σπεύσει να δεχτούμε δωρεές κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν κάνει αρκετές κατεδαφίσεις.
Έχουμε βγάλει διαγωνισμούς και από το αποτέλεσμά τους έχουν προκύψει εταιρείες που συλλέγουν τον αμίαντο. Δώσαμε προτεραιότητα στα κτήρια που είναι κόκκινα προς κατεδάφιση για τη συλλογή του αμιάντου, ώστε να μπορεί να γίνει η κατεδάφιση στη συνέχεια και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Το ίδιο κάναμε και με την υλοτόμηση στις αστικές περιοχές. Αυτό είναι μια προσπάθεια, που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν δωρεά η υλοτόμηση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η υλοτόμηση βεβαίως και οι κατεδαφίσεις μέχρι τώρα ήταν δωρεά. Δεν είναι η συλλογή του αμιάντου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε διαγωνιστική διαδικασία ακόμη και το θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρών που ενδεχομένως… δηλαδή τα αντιπλημμυρικά έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Τα αντιπλημμυρικά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα κορμοδέματα, έχουν βγει οι διαγωνισμοί και περιμένουμε τα αποτελέσματα για να ξεκινήσουν. Περιλαμβάνει την  υλοτόμηση έξω από τις αστικές περιοχές και την κατασκευή κορμοδεμάτων και ακολουθεί η ολοκλήρωση των μελετών στη Δυτική Αττική με την ίδια διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για την περιοχή της Μάνδρας, λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι της Μάνδρας, της Κινέτας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, της Κινέτας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μια μεγάλη περιοχή είναι πιο μεγάλο το πρόβλημα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Μάνδρα δεν υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες ως προς αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ως προς αυτό όχι, υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες. Στην περιοχή εκεί επειδή είναι πολύ μεγάλος ο ορεινός όγκος, είναι πολύ μεγαλύτερα τα ρέματα που υπάρχουν και είναι πολύ πιο απότομα, εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα θέλει πιο προσεκτική διαχείριση από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η Αποκεντρωμένη είχε δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, υπήρχε μια αστοχία με τον πρώτο διαγωνισμό με προσφυγές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυστυχώς μας  ταλαιπωρούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε η διαδικασία πήγε πίσω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πήγε λίγο πιο πίσω αλλά είναι σε καλό δρόμο. Δεν έχει βγει δηλαδή εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε δώσει.
Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Μέγα Ρέμα Ραφήνας. Αυτό είναι μια διαδικασία που, ανεξάρτητα από την καταστροφή που έγινε, ήταν προγραμματισμένο από το Υπουργείο Υποδομών, όπως είναι τα ρέματα στου Μαραθώνα που έχουμε εμπλοκή, στην έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για το ένα ρέμα και έχουμε και δεύτερη εμπλοκή γιατί σε κάποια ρέματα έχουμε δυστυχώς από το παρελθόν οικοδομική δραστηριότητα. Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνουν κατεδαφίσεις σε τέτοια σημεία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προσπαθούμε να τις αποφύγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον είναι κτήρια τα οποία είναι γερά, δεν έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά. Γιατί όσα έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά θα κατεδαφιστούν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως και εφόσον αυτά τα κτήρια είναι πριν το 2011, εφόσον υπάρχουν «τίτλοι ιδιοκτησίας» …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή τακτοποιήσεις τέλος πάντων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι τακτοποιήσεις εξαιρούν τα κτήρια που είναι μέσα στα ρέματα ή στις δασικές περιοχές. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια, ένα βήμα παραπάνω γιατί η περιοχή έχει όλες τις στρεβλώσεις που μπορείτε να φανταστείτε ή που δεν μπορείτε να φανταστείτε. 
Υπάρχουν δηλαδή, οικόπεδα σε ρέματα ή σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οικόπεδα. Οι άνθρωποι που έχουν τέτοιους τίτλους, που έχουν προβεί δημόσιες υπηρεσίες στο παρελθόν στην αδειοδότησή τους, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και πιστεύω ότι ο νόμος πλέον που πέρασε, δίνει στην πλειοψηφία αυτών των κτηρίων τη δυνατότητα για να έχουμε μια ορθολογική διαχείριση αυτού του φαινομένου.     Κοιτάμε λοιπόν σε περιοχές που είναι απολήξεις ρεμάτων και μπορεί να γίνεται εγκιβωτισμός εφόσον όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Αρχαιολογία, όπως είναι οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φρενάρουν οι διαδικασίες, λέτε ότι προχωρούν πιο γρήγορα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν είναι νόμιμο αυτό να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς κατ’ αρχήν και να εξεταστεί και γρήγορα ο κάθε φάκελος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως και αν δεν θέτει σε κίνδυνο και τις περιουσίες αλλά κυρίως τις ζωές των ανθρώπων. Επομένως είναι μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την αναστολή για ένα έτος δείξαμε και στο ρεπορτάζ ποιους δρόμους αφορά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πριν πάμε στους δρόμους, να δούμε όμως ότι γι’ αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, που έχει ευθύνη και το κράτος, πολλές φορές έχουν και οι ίδιοι ευθύνη, προβλέπεται σε περίπτωση που έχουμε τα ελάχιστα χαρακτηριστικά να υπάρχει το κοινωνικό επίδομα στέγασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το στεγαστικό επίδομα που λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, πως ακριβώς ερμηνεύεται; Για τι ποσό μιλάμε; Ή πρόκειται να παραχωρήσει κάποιο άλλο χώρο, κάποιο άλλο οικόπεδο το Υπουργείο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα δοθεί αυτό το κοινωνικό επίδομα στέγασης, το έκτακτο,  σε όσους είναι πρώτη κατοικία, για να μπορέσουν αν έχουν ένα άλλο χώρο που μπορούν να οικοδομήσουν να χτίσουν εκεί. Το ίδιο προβλέπεται για τις περιπτώσεις που δεν πρέπει να χτιστούν για διάφορους λόγους, είτε γιατί θέλουν να διασφαλίσουν ελεύθερους χώρους, είτε για να ανοίξουν οι δρόμοι να διαπλατυνθούν, να έχουμε ασφαλείς οδεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης γης;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει ακουστεί η περιοχή του Οίκου Ναύτου, ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει αυτό σαν πληροφορία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ισχύει σαν πληροφορία. Όχι για τον Οίκο Ναύτου μόνο, εξετάζουμε με το Υπουργείο Χωροταξίας και ενόψει του σχεδίου πόλης που θέλουμε να γίνει στην περιοχή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο θα μας εξηγήσετε πως θα το υλοποιήσετε σε τι ορίζοντα και αν έχετε κάποια βάση πάνω στην οποία κινείστε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βεβαίως. Προβλέπονται ή σε αυτές τις εκτάσεις που θα βρούμε ή σε άλλες που μπορούν να πολεοδομηθούν, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις στεγαστικές ανάγκες συμπολιτών μας που έπεσαν είτε θύματα του να αγοράσουν ένα οικόπεδο από κάποιους που ο χαρακτηρισμός τους στα συμβόλαια είναι οικόπεδο, αλλά ποτέ δεν είχε γίνει από την πολιτεία ο χαρακτηρισμός αν είναι ρέμα, δεν είχε οριοθετηθεί, ή αν είναι δάσος επίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λοιπόν που έχουν εξαπατηθεί …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν μιλάμε για τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει καταπατήσεις, που αυθαίρετα πήγαν και περίφραξαν μια περιοχή, την καταπάτησαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υπάρχει δηλαδή κάποιος τίτλος, κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, όπως το είπαμε και στο ρεπορτάζ και αεροφωτογραφίες πρόσφατες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς, ή στο Υποθηκοφυλακείο. Ήταν πολύ έγκυρο το ρεπορτάζ που έχετε κάνει και συγχαρητήρια. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται και η αναστολή αφορά μετά από πολύ προσεκτική και συστηματική δουλειά, που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, τις ελάχιστες προδιαγραφές για να μην είναι απαγορευτική η επισκευή των κτηρίων και δεν μπορούμε στη συνέχεια να έχουμε ένα πολεοδομικό σχεδιασμό, ένα χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής που δεν μπαίνει στους κανόνες της επιστήμης, στις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας οικισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μελετάτε τη δημιουργία ενός δρόμου μόνης κατεύθυνσης στην παραλία και ενός δεύτερου παράλληλου, που είναι η Κύπρου;  Ο ένας δρόμος δηλαδή να είναι κατεύθυνση από τη Ραφήνα προς τη Νέα Μάκρη και ο άλλος από τη Νέα Μάκρη προς τη Ραφήνα. Γιατί προφανώς η διάνοιξη σε εκείνο το σημείο δεν είναι και πάρα πολύ εύκολη, υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία είναι ακριβώς στο δρόμο, δηλαδή έχετε ένα συγκεκριμένο εύρος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν επιλέγαμε να κάνουμε έναν παραλιακό δρόμο διπλής κατεύθυνσης αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κατεδαφιστούν πάρα πολλά σπίτια, πολλές κατοικίες και κτήρια. Επιλέχθηκε λοιπόν, να γίνουν δύο παράλληλοι δρόμοι με μονή κατεύθυνση, ο καθένας όπως το περιγράψατε και να υπάρχουν  και οι αντίστοιχοι κάθετοι δρόμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα υπάρξει η διάνοιξη, η διαπλάτυνση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, για να μπορούν εύκολα να βγαίνουν στη Μαραθώνος. Να μην ξαναζήσουμε δηλαδή αυτό που έζησαν το βράδυ της καταστροφής οι συμπολίτες μας. Να σταματήσει ένα αυτοκίνητο και να ακολουθήσει μια σειρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάποιοι συμπολίτες μας να χάσουν τη ζωή τους γιατί δεν είχαμε τις επαρκείς υποδομές, τις επαρκείς οδεύσεις σε αυτή την περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά οι δρόμοι που περιγράψαμε και στο ρεπορτάζ, είναι κ. Υπουργέ από τον «Κάβο» από το σημείο που κάηκε το μπαρ αυτό, που είναι η περιοχή το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι και την Αμπελούπολη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση όλοι αυτοί οι δρόμοι τους οποίους περιγράψαμε και βάζετε σαν όρο τα 8,5 μέτρα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτοί που έχουν σπίτια τα οποία δεν εφάπτονται του δρόμου και έχουν απόσταση –την απόσταση που ορίζεται- μπορούν να προχωρήσουν στις εργασίες τους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αναστολή δηλαδή ισχύει για ποιους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η αναστολή ισχύει για όλους αλλά προβλέπεται και Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Χωροταξίας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή που μας είπατε ότι εκκρεμεί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Που όπου δεν έχουμε τέτοια προβλήματα θα επιτρέπεται η συνέχιση των επισκευών ή των ανακατασκευών. Μια άλλη λύση είναι –και το προβλέπουμε αυτό- εκεί που έχουμε ένα κτήριο που είναι μέσα στη ζώνη της διάνοιξης του δρόμου, να μην χαρακτηριστεί ως επισκευάσιμο το κτήριο αλλά να γίνει ανακατασκευή και το περίγραμμα του κτηρίου να είναι μέσα από τη ζώνη που έχει οριστεί στη νομοθεσία. Αυτό μας επιτρέπει δηλαδή, να κάνουμε διάνοιξη των δρόμων, να κάνουμε στη συνέχεια ένα πολεοδομικό σχέδιο επαρκέστατο, να μην αναπαράγουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για ένα; Για δυο χρόνια; Για πόσο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:  Όχι, όχι.  Δεν υπάρχει λόγος …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν χρειάζεται τόσο διάστημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Αυτή ήταν και η τομή αν θέλετε. Αν έπρεπε να γίνει πρώτα το ειδικό χωροταξικό, να περίμεναν οι πολίτες πότε θα γίνει για να επισκευάσουν ή ανακατασκευάσουν τα κτήρια …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να περιμένουν για μεγάλο διάστημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάνω από 2,5 χρόνια, αν πάνε όλα καλά. Γιατί συνήθως αυτά τα σχέδια καθυστερούν πολύ περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε λέτε πάνε κάπως παράλληλα τα πράγματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. ¶ρα τι προβλέφθηκε; Προβλέφθηκε η διάνοιξη των ελάχιστων δρόμων που πρέπει να υπάρχει, εκεί έγινε και η αναστολή των εργασιών με σεβασμό στους πολίτες να μπορούν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή, στην επισκευή των κτηρίων, εφόσον είναι έξω από αυτές τις ζώνες και να τρέξουν παράλληλα η επισκευή και η ανακατασκευή με το Ειδικό Χωροταξικό να μπορεί να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα τώρα μιλάμε εφόσον θα έχουμε και εισφορά σε γη από την πλευρά των πολιτών, θα είναι πλέον στο σχέδιο η περιοχή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η περιοχή δεν είναι ακόμη στο σχέδιο, όταν ολοκληρωθεί θα ενταχθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ενταχθεί με αυτή τη διαδικασία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έτσι θα μπορούν πλέον και αυτοί που είχαν κάποια οικόπεδα και έχουν δώσει εισφορά σε γη (και χρήμα ίσως) να χτίσουν με άλλες διαδικασίες νόμιμες και θα πάρουν τον συντελεστή που τους αναλογεί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Όταν εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σημειώσουμε ότι προβλέπεται μια πολύ γρήγορη διαδικασία όπου δεν έχουμε πουθενά οριοθέτηση των ρεμάτων, είναι μια ζώνη 20 μέτρα από τη βαθιά γραμμή του ρέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το ρέμα Παπά που είπαμε νωρίτερα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. ¶ρα, δεν θα έχουμε ούτε εκεί μεγάλες καθυστερήσεις για την ανακατασκευή, την επισκευή των κτηρίων, που είναι επίσης σημαντικό και η επόμενη προσπάθεια είναι να μην υπάρχουν οι «λάθος οδεύσεις» αυτών των δρόμων. Έχουμε γωνίες 90 μοιρών, έχουμε αδιέξοδα, δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπήρχαν μια σειρά από τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα οδικό δίκτυο για τέτοιες περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο διάστημα αυτής της αναστολής όσοι ήταν η πρώτη κατοικία τους  και μοναδική, θα λαμβάνουν επίδομα ενοικίου;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, για δυο χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο σχεδιασμός ως προς την αναδάσωση ο οποίος φαντάζομαι έπεται γιατί πρέπει να αντιδράσει και η φύση, να δούμε πως διαμορφώνεται η εικόνα εκεί. Στο μέτωπο της Μαραθώνος έχουν φυτευτεί ελιές …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όχι μόνο, και άλλα είδη εκτός από ελιές, που φυτεύτηκαν μετά από φυτοτεχνική μελέτη που έγινε και ο στόχος είναι να γίνει μια μεγάλη ζώνη που δεν θα είναι από είδη όπως είναι τα πεύκα, εου καίγονται γρήγορα και μεταδίδεται η φωτιά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά μικτή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Που εμποδίζουν την φωτιά να επεκταθεί ή την καθυστερούν πάρα πολύ σε κάθε περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί; Ποια είναι η εικόνα; Πόσα είναι αυτά τα χρήματα; Ήταν γύρω στα 37 εκατομμύρια, νομίζω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένας μύθος κι αυτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το λέω γιατί υπήρχαν δημοσιεύματα που -δεν θέλω να αδικήσω τους δημοσιογράφους- βασίζονταν σε διάφορες εξαγγελίες από ιδιώτες για δωρεές. Αθροιστικά ήταν κοντά στα 85 εκατομμύρια τα δημοσιεύματα, αλλά αυτά που έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό που άνοιξε το ελληνικό Δημόσιο και το διαχειρίζονται τέσσερις Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Βουλής, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Είναι 37,5 εκατομμύρια. Τα 35 από αυτά είναι από δημόσιους φορείς είναι από τη Βουλή, από την Τράπεζα της Ελλάδος, από το Υπουργείο Εργασίας τα περισσότερα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ήδη, έχουν εγκριθεί αν θυμάμαι καλά τα 2 εκατομμύρια για τη συλλογή του αμιάντου. Έχει εγκριθεί ένα ποσό 500 χιλιάδων για να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας που είχαν εγκαύματα και τις οικογένειές τους. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, αλλά έχουν εγκριθεί τα χρήματα για τη δεύτερη δράση.  Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για όλα αυτά που συζητήσαμε λίγο πριν. Δηλαδή για τις υποδομές της περιοχής, για τη διάνοιξη των δρόμων, για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να φτιάξουν ξανά την περιοχή τους, σε άλλη βάση από αυτή που υπήρχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να μιλήσουμε τώρα για ανάπτυξη κ. Υπουργέ γιατί έχουμε σε λίγες μέρες την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή στο 2,5% είναι ο στόχος. Πιστεύετε ότι είναι ένας στόχος εφικτός; Και πόσο σημαντικό είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να προσελκύσουμε επενδύσεις; Γιατί έρχεται κι ένας νόμος fast track επενδύσεων, που διευκολύνει κάποιες διαδικασίες από ό,τι διάβασα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε αποδείξει, πιστεύω, ότι ο στόχος είναι εφικτός, από τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό δεν το έχουμε αποδείξει χωρίς θυσίες, χωρίς πραγματικές θυσίες του ελληνικού λαού, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, να τελειώσουμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να αρχίσει η χώρα –και έχει αρχίσει ήδη- να βγαίνει από τη λογική και την ανακύκλωση της μιζέριας που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
        Έχουμε κάτι αυτή τη στιγμή για να πούμε ότι είμαστε σε μια καλή πορεία; Τουλάχιστον από τα πρώτα δείγματα, έχουμε. Να σας πω παραδείγματα συγκεκριμένα: έχουμε διαγωνισμούς που είναι πολύ μεγάλου προϋπολογισμού όπως είναι ο Βόρειος Οδικός ¶ξονας Κρήτης …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε μιλήσει για ολιστικό σχεδιασμό Υποδομών, ότι αυτός είναι απαραίτητος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε ποια είναι αυτά που έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και μπαίνουν μπουλντόζες, να το πω έτσι απλά, και ποια είναι αυτά που είναι στον σχεδιασμό και προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί; Ας τα χωρίσουμε σε δυο  κομμάτια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι τρεις κατηγορίες έργων. Είναι τα έργα που ολοκληρώνονται ή είναι σε εξέλιξη, μεγάλα έργα από αυτά είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία είναι στη φάση ολοκλήρωσης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι στη φάση ολοκλήρωσης, που ήταν τελείως τελματωμένη και χωρίς χρηματοδότηση. Είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα, όπου τελείωσε η διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τους πολίτες και τις συλλογικότητες που είχαν δημιουργήσει.
Αποφασίστηκε να έχουμε υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι το παλιό λιμάνι της Πάτρας, μέχρι  τον ¶γιο Διονύσιο και στη συνέχεια όποιο κομμάτι είναι γύρω στα 2,5 χιλιόμετρα έχει δοθεί στο Δήμο και θα είναι ελεύθερο στους πολίτες και εκεί θα έχουμε υπογειοποίηση. Επομένως η Πάτρα θα αποκτήσει επιτέλους παραλιακό μέτωπο, δεν είχε τόσα χρόνια, αλλά δεν θα εμποδίζεται η ανάπτυξή της προς το Ρίο. Θα έχουμε ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, που θα εισφέρει και στο να αναβαθμιστεί η περιοχή και περιβαλλοντικά και σε σχέση με…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ως εμπορευματικό κέντρο βεβαίως το λιμάνι της Πάτρας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως γιατί είναι απαραίτητο να συνδεθεί με το Σιδηρόδρομο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πω και τα υδροπλάνα, γιατί έχετε φέρει αυτό το νόμο για τα υδροπλάνα και έχετε υποσχεθεί καλοκαίρι θα πετάξουν τα υδροπλάνα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπάρχει υδατοδρόμιο στην Πάτρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην Πάτρα είναι από τα πρώτα λιμάνια που έχει δοθεί ήδη η άδεια, όπως στην Κέρκυρα, στους Παξούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωράει και ο Πύργος, το κομμάτι του Πύργου από τον Ιανουάριο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό θέλω να σας πω, αυτή είναι η μία γενιά έργων που είναι σε εξέλιξη, είναι η υπογειοποίηση στα Σεπόλια, είναι το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα έργων που είναι σε διαγωνιστική εξέλιξη ή ολοκλήρωση. Έχει ολοκληρωθεί το νότιο τμήμα Ε65 και θα έρθει τις επόμενες μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς έγκριση.     Το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο έχει ένα ποσοστό γύρω στο 46% το Δημόσιο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ελληνικό Δημοσίου βεβαίως. Και έχει πολλές τομές. Το 2% του τζίρου θα δίνεται κάθε χρόνο για έργα υποδομής του Δήμου που φιλοξενεί και της Περιφερειακής Ενότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα; Είναι δηλαδή από ΕΣΠΑ; Με τη στήριξη της Κομισιόν προχωράνε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι από το ΕΣΠΑ ένα μέρος, ένα άλλο μέρος είναι από δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ένα άλλο μέρος είναι από τους ιδιώτες που συμμετέχουν ως επενδυτές. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, για τους έξι διαγωνισμούς του Πάτρα Πύργος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ξεκινήσουν και αυτά. Πιστεύουμε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουμε επιτέλους αυτά τα έργα, θα έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις. Και μένουν οι δυο διαγωνιστικές διαδικασίες για να ολοκληρωθούν ενστάσεις και προσφυγές που έχουν γίνει και υπάρχουν σ’ εξέλιξη πάρα πολλά έργα, πολύ σημαντικά έργα κατά τη γνώμη μου, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός ¶ξονας Κρήτης. Εκεί μπορεί να δει κανείς την αλλαγή..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί είχαμε και πάρα πολλά δυστυχήματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάρα πολλά δυστυχήματα κι εκεί μπορεί να δει κανείς και την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Έχουν συμμετάσχει στις δυο διαγωνιστικές διαδικασίες πέντε πολύ μεγάλα σχήματα, με τα μεγαλύτερη funds της Ευρώπης, να συμμετέχουν σ’ αυτούς που ενδιαφέρθηκαν για το διαγωνισμό, που δείχνει ότι η χώρα μας όντως είναι μια χώρα που πλέον προσελκύει επενδύσεις και σε ποσά πολύ υψηλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα η επένδυση στην εφοδιαστική αλυσίδα ας το πούμε είναι σημαντική, τα logistics….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι στρατηγική κατά τη γνώμη μου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι μεταφορές, δηλαδή τα εμπορευματικά κέντρα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Είπατε για το Θριάσιο. Κυρώθηκε η σύμβαση πρόσφατα από τη Βουλή, υπήρξε και μια ένταση ως προς το αν αυτή η σύμβαση είναι επωφελής και αν άλλαξαν οι όροι της σύμβασης, θα μας το απαντήσετε εσείς, αλλά έχετε αναφερθεί και στην τόνωση που θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο το Θριάσιο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση, όχι τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά στις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει το Θριάσιο, στην υπεραξία που δίνει στη χώρα. Το Θριάσιο είναι το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα και σίγουρα το πιο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στην Ευρώπη. Χαμογέλασα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.  Είναι τραγικό όταν είναι σ’ εξέλιξη 15 χρόνια το Θριάσιο και έχουν προηγηθεί δυο διαγωνιστικές διαδικασίες που βγήκαν άγονες, να υπάρχει και ο παραμικρός υπαινιγμός, αν δε θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να γίνει το Θριάσιο, να έχουμε τέτοιου είδους κακοπροαίρετη κριτική. Γιατί υπάρχει και καλοπροαίρετη κριτική. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με μια σειρά από θέματα σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά αυτά που ακούστηκαν για το Θριάσιο είναι γελοία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία; Γιατί υπήρξε η εκκρεμότητα από την Κομισιόν. Υπάρχει θέμα έγκρισης;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτή είναι η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει και αφορά το Διαμετακομιστικό Κέντρο του Θριασίου, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός γι’ αυτόν που θα το λειτουργήσει.  Ακολουθεί το Εμπορευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι σ’ εξέλιξη ο διαγωνισμός..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε αναφέρει κι άλλα και στο Βόλο και στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, και στην Ηγουμενίτσα…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, τα μεγάλα Εμπορευματικά Κέντρα που πρέπει  έχει η χώρα, προφανώς σε όλα τα λιμάνια της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σημασία όμως των συνδυασμένων μεταφορών είναι στην οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση. Αυτή η διασύνδεση δηλαδή λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, όλο αυτό το σκέλος, για να μπορέσουμε κι εμείς να παίξουμε ένα ρόλο, είτε προς την Ανατολή είτε προς τη Δύση και το Βορρά..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα και το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει μόνο στο αμιγές μεταφορικό έργο. Η χώρα που έχει τέτοιου είδους υποδομές και τη γεωγραφική θέση που έχει η δική μας χώρα, με τα πλεονεκτήματα που έχει, δεν είναι ότι θα κάνουμε τους μεταφορείς ή ότι θα έχουμε μεγάλα κτίρια που θα φιλοξενούν εμπορευματοκιβώτια ή ψυγεία για ευπαθή προϊόντα κτλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα διευκολύνουμε όμως τη μεταφορά με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα προσελκύσουμε παραγωγικές μονάδες που θα φιλοξενηθούν σ’ αυτά τα εμπορευματικά κέντρα, που είναι το πιο σημαντικό γιατί πολύ απλά θα βρίσκουν χαμηλότερο κόστος στη διακίνηση των προϊόντων τους. και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η υπεραξία αν θέλετε που δίνει αυτός ο σχεδιασμός στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικά όμως, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι παλιό. Δε μιλάμε για την Αθήνα-Θεσσαλονίκη..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι πια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πια, θεωρείτε. Γιατί συμμετέχουμε και σε ευρωπαϊκές καινοτόμες δράσεις, αυτό το “Shift2Rail”, αυτά τα προγράμματα δηλαδή, που είναι στροφή προς το Σιδηρόδρομο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι είναι, και πρέπει να είναι. Έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα έργα πριν τους οδικούς άξονες. Θεωρώ ότι το Αθήνα-Θεσσαλονίκη και για τις επιβατικές μεταφορές και για τις εμπορευματικές, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα. Το Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη, στα σύνορά μας, δηλαδή με τη FYROM, είναι επίσης σημαντικό και ολοκληρώνεται κι αυτό όπως και τη σύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα.
Αυτό το δίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε να πάμε σε μια άλλη λογική για τις συνδυασμένες μεταφορές, να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που μας δίνει η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ και τις συνδέσεις που πρέπει να έχουμε με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μέχρι το 2015, ο προσανατολισμός που είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η σύνδεση της χώρας μας με την Κεντρική Ευρώπη μέσω τής Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που δε έχουν τρέξει τις διαδικασίες της υλοποίησης για τους κάθετους άξονες που έπρεπε να έχουν κάνει.
¶ρα, αναβιώσαμε το Διάδρομο 10, δηλαδή τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια, τη Σερβία και την Ουγγαρία, είναι ο παραδοσιακός διάδρομος που υπήρχε, για να μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο και γρήγορο Σιδηρόδρομο για τις συνδυασμένες μεταφορές. Το μεγάλο γεωπολιτικό έργο που αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές και το Σιδηρόδρομο, είναι αυτό που ο Πρωθυπουργός οραματίστηκε και έχουμε προχωρήσει πολύ και είναι η σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου. Είναι το έργο C2C, είναι το έργο που θα παρακάμψει τα Δαρδανέλια, είναι το έργο που θα μπορέσει να δώσει την ευχέρεια και στις χώρες τις παρευξείνιες και τις ασιατικές να βρουν μέσω των λιμανιών της χώρας μας, έξοδο στην Μεσόγειο και σε όλους τους διεθνείς προορισμούς των μεταφορών.    Είναι το έργο που αναβαθμίζει όχι μόνο  το εμπορευματικό και μεταφορικό τμήμα, αλλά και γεωπολιτικά και τη δική μας χώρα και τα Βαλκάνια γενικότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσαμε για την οδική ασφάλεια ως προς το κομμάτι των Υποδομών, να έχουμε καλούς δρόμους, από την άλλη είναι και το κομμάτι της παραβατικότητας. Απέδωσε η αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο μικρό διάστημα που έχει εφαρμοστεί, έχει αποδώσει γιατί αρχίζει και γίνεται συνείδηση στους πολίτες και σε όλους μας, ξεκινώ από τον εαυτό μου, ότι πολλές κακές συνήθειες που έχουμε στην οδική συμπεριφορά μας δεν είναι μια διαδικασία αν θέλετε φορομπηχτική, να το πω έτσι, ας λέγονται εισπρακτικοί, γίνεται γιατί πρέπει ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, πρέπει να σκεφτόμαστε το συνάνθρωπό μας, πρέπει να σκεφτόμαστε μία δική μας ενέργεια λαθεμένη ότι μπορεί να κοστίσει την υγεία του συμπολίτη μας ή και τη ζωή του και αυτό έχει αρχίσει και αποδίδει.  Δηλαδή το ότι έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα και είναι διοικητικές οι κυρώσεις, η αφαίρεση άδειας οδήγησης π.χ., γίνεται σε όλους μας συνείδηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμμόρφωση είναι καλύτερη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα διπλώματα οδήγησης, έχετε ανοίξει ένα μέτωπο με το ζήτημα αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κανένα μέτωπο δεν έχω ανοίξει.                                                                                        
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου πώς θα το αντιμετωπίσετε, εδώ μιλάμε για ένα διαχρονικό σκάνδαλο. Τί θ’ αλλάξετε στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι αποτελεσματικό και πώς ενθαρρύνετε τις καταγγελίες των πολιτών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν έχουμε ανοίξει κανένα μέτωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτές; Ένα μέρος των εκπαιδευτών διαμαρτύρεται και το κύριο αίτημά τους είναι, στο σχέδιο νόμου που οδεύει προς το Κοινοβούλιο, να συμμετέχουν, να είναι μέσα στο αυτοκίνητο της εξέτασης μαζί με τους εξεταστές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να εισηγηθώ τη διαιώνιση ενός τρόπου που παράγει γκρίζες ή μαύρες διαδικασίες, για την απόκτηση της άδειας οδήγησης. 
Προβλέπουμε λοιπόν, ότι οι δάσκαλοι στις σχολές οδηγών δε θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο, δε θα γνωρίζουν ποιος είναι ο εξεταστής, θα υπάρχουν κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο που θα είναι ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταγράφεται λοιπόν η διαδικασία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα καταγράφεται η διαδικασία όλη, θα ελέγχεται αυτό που καταγράφεται από κεντρικά συστήματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποια συναλλαγή ή όχι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Αν αυτός που εξετάζεται έχει αποδώσει…..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Το ίδιο με άλλους εξεταστές και με κάμερες πάλι θα γίνεται στις γραπτές εξετάσεις. Δεν θα είναι πάρεργο πλέον οι εξετάσεις, κάποιων υπαλλήλων στις Περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει συγκεκριμένο σώμα εξεταστών, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση πριν την εξέταση για το ποιος θα εξετάσει τον κάθε ενδιαφερόμενο και πρέπει επιτέλους να τελειώσει και κάτι που είναι οδυνηρό, για τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι θέμα νοοτροπίας, το πώς παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης και αν γνωρίζεις πραγματικά δηλαδή τους όρους, τους κανόνες για να καθίσεις στο τιμόνι, να είσαι υπεύθυνος οδηγός.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και που οδηγούν σε μια ισοπεδωτική λογική..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι όποιος έχει χρήματα και πληρώνει, μπορεί ν’ αποκτήσει το δίπλωμα, το πιστοποιητικό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και σε όλα τα υπόλοιπα, π.χ. σε δράσεις βίας σαν την ημέρα που ζούμε. Διότι δεν μπορεί στην πρώτη επαφή που έρχονται τα παιδιά μας με το Δημόσιο, κάποιοι να τους ζητάνε από 250 ως 500 ευρώ για ν’ αποκτήσουν την άδεια οδήγησης. Αυτό είναι τραγικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι γονείς το εγκρίνουν όμως καταβάλλοντας το αντίτιμο, προκειμένου να πάρουν το δίπλωμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μια έκκληση, να μη συμμετέχουν σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κι εκείνοι μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη διαδικασία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, γιατί το τανγκό θέλει δύο. Και το συγκεκριμένο τανγκό θέλει τρεις. Δηλαδή τον εξεταζόμενο, το δάσκαλο από τις σχολές οδήγησης και τον εξεταστή. Πλέον αυτό έχει γίνει, δεν είναι κοινό μυστικό, είναι κοινό σκέτο, ότι τέτοιου είδους κυκλώματα, στην πλειοψηφία των Περιφερειών, υπάρχουν και ανθούν. Και κάποια από αυτά έχουν ήδη  αποκαλυφθεί από την Οικονομική Αστυνομία.  Επομένως εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα σαν κοινωνία σ’ αυτό το θέμα και γι’ αυτό πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασία, γιατί θα βάλουμε και μια γραμμή καταγγελιών για τέτοιου είδους λειτουργίες στα Τμήματα Μεταφορών, στις Περιφέρειες της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε θα υπάρχουν συγκεκριμένα αυτοκίνητα στα οποία θα εξετάζεται ο υποψήφιος οδηγός. Γιατί λέτε θα έχουν μέσα κάμερες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα έχουν, θα είναι υποχρεωτικό οι σχολές οδηγών στ’ αυτοκίνητά τους να τοποθετήσουν μέσα κάμερες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα θα υποχρεώσετε τις σχολές οδηγών να τοποθετήσουν κάμερες στα αυτοκίνητα και μετά η εξέταση θα γίνεται χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή, αλλά μόνο με τους εξεταστές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί γίνεται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ; Καταθέσατε μηνυτήρια αναφορά. Υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη σύναψη των συμβάσεων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε μια σειρά από δράσεις που έκαναν οι προηγούμενες Διοικήσεις του ΟΑΣΘ. Η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει κάποιες από αυτές, υπάρχουν κι άλλες που θα διερευνηθούν ή θα καταγγελθούν στο μέλλον. Αυτά ξέρετε, ήταν κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά ήταν κοινό μυστικό. Ή κάποιες από αυτές. Είναι όμως τραγικό να μην έχει ο ΟΑΣΘ λεωφορεία, να μην υπάρχουν 47, αν θυμάμαι καλά, εκατομμύρια στο αποθεματικό σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε ο ΟΑΣΘ για την αγορά νέων λεωφορείων. Αντί για 47 εκατομμύρια υπήρχαν 650 ευρώ ή κάτι τέτοιο και την ίδια στιγμή να έχουν εκποιηθεί ως παλιοσίδερα εκατοντάδες λεωφορεία, 12 ετών. Είναι έξω από τη λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα χρήζει διερεύνησης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν αυτά τα λεωφορεία έπρεπε να έχουν παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο όπως έλεγε ο νόμος του 2000 αν θυμάμαι καλά. Αυτό, δείχνει την ασυδοσία, αν θέλετε, που υπήρχε στον ΟΑΣΘ, ή ένα μέρος της ασυδοσίας, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτούργησαν κι ότι το αρμόδιο Υπουργείο, το Μεταφορών τουλάχιστον είχε επαναπαυθεί για πάρα πολλά χρόνια στο να δίνει μόνο εκατοντάδες εκατομμύρια σ’ αυτό τον Οργανισμό είτε με τη μορφή επιδότησης είτε με άλλα Υπουργεία, με τη μορφή κοινωνικών παροχών που έπρεπε να γίνουν, χωρίς να υπάρχει μια αξιόπιστη μέτρηση, αλλά έχοντας ένα στρεβλό σύστημα διαιτησίας.
Αυτά δεν μπορούν να περάσουν έτσι. Έχουν σπεκουλάρει όλο αυτό τον καιρό πάρα πολύ στην προσπάθεια που γίνεται για το χτίσιμο, για την οικοδόμηση αξιόπιστων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και προχωράμε, αυτό το είπαμε τις προηγούμενες μέρες, έχουν ήδη δημοσιευθεί οι προδιαγραφές, για την προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, νέας τεχνολογίας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι και πιο φιλικά στο περιβάλλον; Θα περάσουμε δηλαδή κάποια στιγμή στην οικολογική πλευρά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία των λεωφορείων αυτών θα είναι ηλεκτρικά λεωφορεία και φυσικού αερίου, μ’ εξαίρεση τα διπλά λεωφορεία που υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν ακόμη, που θα είναι diesel. Η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Το δεύτερο που προβλέπεται και είναι τομή επίσης, είναι ότι η συντήρηση αλλά και η προμήθεια των ανταλλακτικών, θα είναι μέσα στη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας των λεωφορείων. ¶ρα δε θα έχουμε άλλου είδους παρενέργειες, όπως της καθυστέρησης των διαγωνισμών για τ’ ανταλλακτικά των λεωφορείων, όπως να γίνονται συνεχώς πρόχειροι διαγωνισμοί με υψηλότερο κόστος για τους πολίτες, όπως το να έχουμε έναν γερασμένο στόλο σαν κι αυτόν που είχαμε,  να έχουμε αυτή τη στιγμή λεωφορεία 22-23 χρόνων, τα οποία πραγματικά είναι ντροπή να κυκλοφορούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας κάνω άλλες 2-3 ερωτήσεις πάνω στην επικαιρότητα, ξεκινώντας από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σας προβληματίζει η ρητορική Ζάεφ, γιατί μπορεί ν’ αναδιπλώθηκε μετά και τις αντιδράσεις Νίμιτς, παρ’ όλα αυτά δημιουργεί έναν προβληματισμό στο πώς μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις μετά όταν θα έρθει εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποιοι Βουλευτές που ενδεχομένως ήθελαν να στηρίξουν τη συμφωνία αυτή, ως προς το ποια θα είναι την επαύριον η στάση της γειτονικής χώρας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν ισχύει μια διεθνής συμφωνία, η ρητορική ή η λαθεμένη ρητορική, για να το πούμε σωστά, που σχετίζεται κυρίως με το πώς θα κρατήσουν ισορροπίες με ακραίες τάσεις στο εσωτερικό μιας χώρας, ούτε νομικό αντίκρισμα έχει -προφανώς δεν είναι σε θετική κατεύθυνση, γι’ αυτό υπήρξε και η αναδίπλωση- ούτε κάποια σχέση έχει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργεί όμως εντυπώσεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δημιουργεί κακές εντυπώσεις και δημιουργεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και εκτός από αυτό που είπε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, δημιουργεί αν θέλετε και τροφή σε όσους δε θέλουν να βρεθεί λύση και να γίνει αυτή η συμφωνία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να τελειώνουμε με γκρίζες ζώνες του παρελθόντος, που δημιουργούν πολύ κακές συνθήκες για την περιοχή μας, να δούμε τί ίσχυε στα Βαλκάνια, το ξέρουμε όλοι, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, να μην πω εκατονταετίες, πόλεμοι, διαφωνίες. Θεωρώ ότι πρέπει ν’ αποκτήσουν και οι χώρες που είναι στα Βαλκάνια, το πλαίσιο συνεργασίας που υπάρχει και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, υπήρχαν πόλεμοι, αντιπάθειες, μίση, αλλά όταν περνάς από τη μια χώρα στην άλλη δεν καταλαβαίνεις πού είναι τα σύνορα των δυο χωρών, φεύγουν οι εργαζόμενοι από τη μια χώρα και εργάζονται καθημερινά στην άλλη, δεν έχεις τα εμπόδια στη διακίνηση προϊόντων, υπάρχουν πραγματικές συνεργασίες, όχι μόνο για τη σύνδεση των μεταφορών αλλά για τις πραγματικές παραγωγικές ανάγκες που έχει η ευρύτερη περιοχή. 
Είμαστε ώριμοι αυτή τη στιγμή όλοι οι βαλκανικοί λαοί, ή οι περισσότεροι αν θέλετε βαλκανικοί λαοί, να χτίσουμε άλλες σχέσεις και να γυρίσουμε και σ’ αυτό τον τομέα σελίδα. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πολύ φθηνό, κάποιοι να χρησιμοποιούν ως άλλοθι διάφορους δογματικούς για να μην προωθήσουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Όπως είναι και φθηνό να υπάρχουν ρητορικές που δεν  διευκολύνουν την πρόοδο στις σχέσεις των δυο λαών, στα αισθήματα των δυο λαών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί πολύ τη δημοσιότητα η υπόθεση της φερόμενης να την πω, λαθρεμπορίας χρυσού, διότι υπάρχει το ζήτημα της κατηγορίας η οποία δεν υφίσταται, από ότι φαίνεται.  Θα ήθελα να μου πείτε αν αποτελεί πλήγμα για τις Διωκτικές Αρχές αυτό και αν βιάστηκε ο Πρωθυπουργός να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής δεδομένου ότι επικρίθηκε γι’ αυτό το λόγο, σε σύνδεση με το τεκμήριο της αθωότητας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα θα με αναγκάσετε να πω πράγματα που δε θέλω. Αλλά να τα πούμε. Υπάρχουν μια σειρά από υποθέσεις, που δυστυχώς, δεν τυχαίνουν, αν θέλετε, της σοβαρής αντιμετώπισης που έπρεπε να δείξει και η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά θα μου επιτρέψετε να μπουν πολλές από αυτές στην κρίση αυτού που πιστεύει και όχι χωρίς λόγο ο πολίτης.
Δε θέλω ν’ αναφερθώ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά, μια που είπατε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εσείς πώς το βλέπετε, ότι ξαφνικά μέσα στην κρίση γέμισε η χώρα μας με τέτοιες δραστηριότητες χωρίς ουσιαστικό έλεγχο; Ακόμη κι αν δεχθούμε όλα αυτά που ειπώθηκαν, ποιος ήταν ο έλεγχος αυτής της δραστηριότητας; Είναι η ύπαρξη ή μη ύπαρξη συμφωνίας ή ο μη αξιόπιστος έλεγχος από συγκεκριμένες υπηρεσίας; Ή αυτό που πραγματικά γινόταν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα, υπάρχει όμως και το νομικό ζήτημα, το να ευσταθεί μια κατηγορία, καταλάβατε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει ξέρετε και το νομικό ζήτημα, γιατί η Νομική επιστήμη είναι μια επιστήμη διασταλτική, δεν είναι σαν τη Μηχανική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέτετε το θέμα της ερμηνείας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, θέτω το θέμα της ερμηνείας σε πάρα πολλές υποθέσεις. Δεν είμαι νομικός, αλλά αν κρίνω από αποφάσεις, που όλοι έχουν την αίσθηση ότι κάτι συνέβαινε και δυστυχώς δεν είναι φαινόμενο της χώρας μας μόνο, θα βγάλει κανείς συμπεράσματα που δε θα επιθυμούσε να βγάλει. Δηλαδή είναι πραγματικά ένα κρίσιμο θέμα για την κοινωνία μας το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, το τί αποτελέσματα φέρνει, το πώς αν θέλετε υπάρχει πραγματική Δικαιοσύνη αν έχει κάποιος έναν πολύ καλό δικηγόρο ή αν δεν έχει καν να καλύψει έναν δικηγόρο για να τον υπερασπιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κλείσω ρωτώντας σας αν οδεύουμε προς τις κάλπες με ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Κι αυτό το λέω γιατί είχαμε τα πορίσματα της Εξεταστικής για την Υγεία, είχαμε από την πλευρά του κ. Γεωργιάδη εξώδικο προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής τον κ. Μπαλωμενάκη, γενικά υπάρχει μια ένταση στο πολιτικό σκηνικό. Θα πάμε στις κάλπες μ’ αυτό που λένε «σκανδαλολογία»; Και αν θα πάμε στις κάλπες πιο νωρίς απ’ ό,τι φαίνεται.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε, η σκανδαλολογία είναι να λες ότι υπάρχει σκάνδαλο  και αυτό ούτε να στοιχειοθετείται, ούτε ν’ αποδεικνύεται. Ούτε να κάνεις κάποια ενέργεια γι’ αυτό. Στα 3,5 χρόνια  που έχουμε ζήσει, π.χ. εμένα με καταγγέλλανε για σκάνδαλο στους διαγωνισμούς για το Πάτρα-Πύργος και δεν πήγε κανείς στον Εισαγγελέα. Πήγα εγώ στον Εισαγγελέα τις καταγγελίες που έκανε η αντιπολίτευση, για να διερευνήσει αν υπήρχε σκιά στις διαγωνιστικές διαδικασίες.     Αυτό είναι σκανδαλολογία. Το να υπάρχει διερεύνηση σε οτιδήποτε, προφανώς δεν είναι σκανδαλολογία. Και αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε να υπάρχει αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι κάτι όμως  στο οποίο συμφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον  έτσι έχουν τοποθετηθεί στην Επιτροπή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχουμε δει γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και μίλησε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον παρακολουθούσαν και παρακολουθούσαν και το ΣΥΡΙΖΑ παγωμένα, μετά από λίγα 24ωρα μάλλον αντιλήφθηκαν ότι αυτό που κάνουν δεν ήταν επικοινωνιακά σωστό, όχι αν ήταν πραγματικά σωστό. Αλλά είναι τα ίδια κόμματα που θεσμοθέτησαν το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Τα ίδια.  Εμείς λοιπόν ερχόμαστε και λέμε ότι απ’ τη στιγμή που υπηρετείς σε θέσεις σαν κι αυτές που υπηρετούμε σήμερα, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μεταχείριση για τον Υπουργό άλλη για τον πολίτη, προφανώς με τις προβλέψείς που πρέπει να υπάρχουν για να υπάρχει και μια αξιοπιστία και στο πολιτικό σύστημα και στις διαδικασίες. Αλλά πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ή να υπάρχουν τόσο βαριές διαδικασίες που όσοι υπηρετούν σαν Υπουργοί να είναι στο απυρόβλητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χρόνο των εκλογών τον βλέπετε πιο κοντά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, κανέναν λόγο δεν έχουμε.  Θα εξαντληθεί η τετραετία για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις που έχουμε πάρει απέναντι στον ελληνικό λαό. Θεωρώ, ότι η προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, η προσπάθεια να θεραπεύσουμε τις κοινωνικές αδικίες που υπήρχαν τα χρόνια του μνημονίου, η διαφάνεια, που είναι πάρα πολύ  σημαντικό, είναι μπροστά μας, όπως είναι μπροστά μας και μια άλλη εποχή σε σχέση με την ανάπτυξη, με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό αν δε γίνει τώρα κι επιστρέψουμε στις λογικές του νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα με εκδοχές ακροδεξιάς, όπως σήμερα εκφράζεται από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα πάμε πολλές δεκαετίες πίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ  θερμά για το χρόνο σας για τη συζήτηση που είχαμε εφ’ όλης της ύλης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Jthw-yKoJwM&feature=youtu.be


Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης ¶δειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης ¶δειας Κυκλοφορίας
¶δεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων