Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Γραφείο Τύπου Δελτία Τύπου
ATH.ENA CARD
image

Δελτία Τύπου22/03/2007

Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε

Τη λήψη μέτρων που θα προωθήσουν μία βιώσιμη πολιτική μεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποστήριξε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας μας για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, που αποτελεί ένα από τα καθαρότερα μεταφορικά μέσα, με την επένδυση σημαντικών ποσών, αλλά και στην έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και των εμπορευματικών κέντρων.

Ο κ. Λιάπης τόνισε επίσης ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αύξηση του ποσοστού χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έτσι ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις με τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα, που αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η χρήση των ΜΜΜ έχει ξεπεράσει σήμερα το 45%, από το 33% που ήταν πριν τρία χρόνια, ενώ ως στόχος έχει τεθεί το 50% μέχρι το 2008, ώστε ένας στους δύο πολίτες να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις του. Προς την κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε τη σημασία προώθησης νέων, στοχευμένων και αποτελεσματικών εκστρατειών ενημέρωσης του επιβατικού κοινού.

Ο κ. Λιάπης ανέφερε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση στην προώθηση περισσότερο καθαρών μορφών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων όπως τα υβριδικά οχήματα, το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, το υγραέριο και τα βιοκαύσιμα. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ήδη κυκλοφορούν στην Αθήνα 420 λεωφορεία φυσικού αερίου – ποσοστό 20% του στόλου. Έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά άλλων 200 τέτοιων λεωφορείων, οπότε το ποσοστό θα ανέλθει στο 30%. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί δίκτυο Τραμ 26 χλμ. και ο στόλος των τρόλεϊ έχει αυξηθεί στα 340.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης Σχέδιο Συμπερασμάτων για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης GALILEO. Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπης, τόνισε την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το επιλεγέν consortium εταιρειών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό η φάση ανάπτυξης του συστήματος.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών συζητήθηκε ακόμα το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Ο κ. Λιάπης τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία αυτή, ώστε να διαμορφωθεί μία μεγάλη αεροπορική αγορά μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., από τη δημιουργία της οποίας θα υπάρξει όφελος και για τις δύο πλευρές. Στη μεγάλη αυτή αεροπορική αγορά, στα επόμενα 5 έτη προβλέπεται ότι ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί κατά 25 – 26 εκατομμύρια και ότι θα δημιουργηθούν, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, 80.000 νέες θέσεις εργασίας.


Από το Γραφείο Τύπου 
    


Συνημμένα Αρχεία
word document Σχετικό Δελτίο Τύπου σε μορφή Microsoft Word
Εκτύπωση

image

Θέματα Ενδιαφέροντος


Ανανέωση άδειας οδήγησης δικύκλων και οχημάτων κατηγορίας Β μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών
Πληροφορίες για πληγέντες από τις πυρκαγιές
ΝΕΟ - Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα επόμενα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ (ΕΓΝΑΤΙΑ)
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας χορήγησης ¶δειας Οδήγησης
Αναλυτική παρουσίαση κάθε διαδικασίας έκδοσης ¶δειας Κυκλοφορίας
¶δεια διέλευσης οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο